perjantai 1. maaliskuuta 2019

Rukousta opettelemassa

Aurinkoinen tervehdys Sinulle! Ulkona paistaa aurinko ja ilma on upea. Kirjoitan Sinulle vähän tämän päivän tunnoista. Käsileikkauksesta on aikaa nyt kolme viikkoa. Viikko sitten kipsi vaihdettiin yksilöllisesti muotoiltuun lastaan. Keskisormi on tuettu niin, ettei sitä pysty kunnolla käyttämään ja esim. kirjoittaminen 10-sormijärjestelmällä  on vähän hankalaa. Varsinkin illalla käsi on turvonnut. Kättä pitäisi pitää mahdollisimman paljon tuettuna ylöspäin.

Enpä olisi voinut aavistaa, miten paljon leikattu käsi voi vaikuttaa arjen toimintoihin. Tuota lastaa joudun käyttämään vielä kolme viikkoa yötä päivää. Sitten alkaa kuntoutus.
 
Tämän ajan yksi siunaus on ollut pysähtyminen. Kun on ollut pakko pysähtyä ja välttää monenlaisia käsin tehtäviä töitä, aikaa on jäänyt mm. lukemiseen. Kuuntelin radiosta erästä rukousopetusta. Siinä suositeltiin lämpimästi kirjaa Kokemuksiani rukouksesta. Kirja on vanha, painettu 1996. Löysin sen nettidivarista.
 
Minulla on vuosia ollut käsitys, että rukous on minulle melko tuttu asia. Tuon kirjan luettuani tajusin, että rukouksen teoria on ollut minulle jollain tavalla tuttua, mutta käytäntö ei ole sujunut niinkään hyvin. En ole samaa mieltä kaikista kirjan opetuksista, mutta jotain käsittämättömän rohkaisevaa siinä on.
 
Muistatko, kun joku aika sitten sovimme, että rukoillaan toistemme puolesta? Suorastaan järisyttävää on ollut tajuta, että rukouksiin on vastattu näin ihmeellisesti. Muistan jostain lukemani jutun evankelista Billy Grahamista. Billy kertoi olleensa jo tunnettu julistaja. Erään tilaisuuden jälkeen etupenkissä istuneet vanhat mummot tulivat Billyn luokse. He sanoivat, että alkavat nyt erityisesti rukoilla Billyn julistustyön puolesta, että Herra antaisi siihen erityisen voimansa. Billy kertoi hymähtäneensä sisällään. Mutta sen jälkeen, kun mummot alkoivat rukoilla, voimavaikutukset lisääntyivät Billyn julistustyön yllä aivan ihmeellisellä tavalla. Ja loppu onkin historiaa, jonka me tiedämme.  
 
Kirjoitan Sinulle muutamia rohkaisevia löytöjä viime päiviltä:
"Kun me kristityt opimme enemmän rukouksesta ja todella rukoilemme enemmän, usko Jumalaan tulee vahvemmaksi ja rakkaus Jumalaa kohtaan syvenee ja saa alaa elämässämme. Mitä pitempään joku rukoilee, sitä syvemmin hän voi kokea hengen maailman ja elää siinä.

Jatkuvan harjoituksen avulla saatoin rukoilla kauemmin, sanalla sanoen rukouselämäni syveni.

Ellen rukoilisi niin paljon, en saisi riittävästi hengellistä voimaa palvella ihmisiä. Rukouksen kautta Herra antaa minulle voimaa ja voin jatkaa palvelutointani, toivon vilpittömästi, että kaikki uskovat paneutuisivat rukoukseen ja viettäisivät enemmän aikaa rukoukseen syventyneenä.
 
Rukouksessa uskovalla täytyy olla selkeät tavoitteet. Epämääräinen rukous ei ole koskaan tehokas.
”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan.” Luuk 11:5-10
 
”Ei kai kukaan teistä ole sellainen isä, että antaa pojalleen käärmeen, kun poika pyytää kalaa? Tai skorpionin, kun hän pyytää munaa? Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät” Luuk 11:11-13
 
Meillä täytyy olla selkeät päämäärät rukoillessamme, kuten esim. ”Vapauta minut vastustajistani” tai ”Lainaa minulle kolme leipää”. Summittaiset rukoukset vailla selkeää tavoitetta ovat kuin osoitteetonta ilmaan huitomista. 
 
Teemarukous soveltuu jatkuvaan käyttöön, puolen tunnin tai tunnin jaksojen kestoisina, kun ollaan rukoilemassa jonkin erityisen rukousaiheen puolesta. Teemarukouksessa tavoitteemme tuntuvat monesti hajoavan. Vaikka niiden täyttyminen näyttää mahdottomalta, ei kristittyjen silti pitäisi antaa periksi. Teemarukouksessa täytyy olla kestäviä. Ajoittain koet, että tavoitteesi on tuhottu tai että se on mahdoton saavuttaa. Mutta et saa masentua, vaan sinun tulee pysyä lujana ja jatkaa Jumalan rukoilemista. Omassa elämässäni olen kokenut monesti, että unelmani ja päämääräni on hajotettu, kun olen rukoillut jonkun aiheen vuoksi. Mutta sellaisten pettymysten keskellä olen yhä luottanut Jumalaan ja saanut kokea Hänen vastaavan rukouksiini, loppujen lopuksi. Jumala on herättänyt eloon särkyneet unelmani.
 
Kun rukoilemme erityisesti tiettyjen unelmien puolesta, joudumme kulkemaan läpi unelmiemme kuolemisen kauden, mutta Jumala herättää henkiin kuolleet unelmat, jottemme joutuisi perääntymään ja taantuisi uskossamme.

Koska olen Jumalan tekemä, elämäni kuuluu Jumalalle, ei minulle itselleni. Jumala on savenvalaja, ja minä olen savi. Hän on minun savenvalajani, ja minä olen valmisteilla oleva astia, jota Hänen tahtonsa muokkaa. Savenvalajana Jumala ottaa savea ja valmistaa kaikenlaisia astioita valintansa mukaan. Hän tekee hienostuneen astian, tavanomaisen astian, suuren ja pienen astian. Jumala, savenvalajana, valmistaa kunkin meistä suunnitelmansa mukaan. Hän muovaa meitä käyttötarkoituksiensa mukaan. Asemallisessa rukouksessa minä, astia, tunnustan voimattomuuteni Hänen, savenvalajan edessä. Minun tehtäväni on hyväksyä Hänen kaikkivaltias työnsä elämässäni. Tiedän, että Hän valmistaa minua ikuisen viisautensa, ymmärryksensä ja tietonsa mukaan.
 
Asemallisessa rukouksessani rukoilen aina seuraavalla tavalla: ”Isä Jumala, sinä olet savenvalajani. Minä olen vain savea käsissäsi. Autathan Herra minua tulemaan rehelliseksi ja vilpittömäksi astiaksi, jollaiseksi olet minut tarkoittanutkin.”
 
Hän on antanut minulle lahjoja. Niinpä jatkan rukousta: ”Isä, annoit minulle kyvyn tehdä tällaista työtä Sinulle, joten ohjaa minua päivittäin täyttääkseni tehtäväni hyvin. Auta minua seuraamaan sinua ja olemaan uskollinen siinä työssä, jonka minulle olet uskonut.
 
Älä salli minun yrittää olla mikään muu astia kuin se, jonka sinä olet päättänyt minun olevan. Älä anna minun yrittää olla enemmän kuin sinä halusit minun olevan, ja auta minua, etten eläisi niiden odotusten alapuolella, joita olet varalleni suunnitellut. Auta, etten vertailisi itseäni toisiin astioihin, joita olet käyttöösi valmistanut. Auta, etten ahnehtisi ja pyrkisi niiden rajojen yli, jotka olet asettanut minulle. Olkoon astiani aina täynnä sinun Pyhää Henkeäsi, niin että voin täyttää sen kutsumuksen, jonka olet minulle asettanut. Ja Herra, auta, että voisin olla aina kuuliainen ja uskollinen kutsumuksessani, niin että voisit käyttää minua tuomaan kunniaa pyhälle nimellesi.”

 
Koska olen Jumalan tekemä ja Hänen jatkuvasti työstämänsä astia, katson päivittäin Isäni kasvoja ja hartaasti, täydellisesti luotan Häneen saadakseni Pyhän Hengen voiman, joka antaa astialleni tarvittavan voiman olla Hänen käytössään.

 Voit aloittaa lähimmistä asioista – aloita siis itsestäsi. Laajenna sitten rukoustasi. Kuten totesin, tulisi väreilyrukouksen alkaa rukoilijasta itsestään. Sinun tulisi rukoilla oman hengellisen elämäsi puolesta, pyytää yhä enemmän Kristuksen armoa ja siunausta saadaksesi vastauksen kaikkinaisiin tarpeisiisi ja ongelmiisi. Sinun tulisi rukoilla palavasti Jumalaa näiden tähden. Kun olet rukoillut Jumalaa omissa asioissasi, voit alkaa rukoilla lähimpiesi puolesta: puolisosi, hänen uskonelämänsä tarpeiden ja terveytensä puolesta. Rukoile sitten lastesi, vanhempiesi tai isovanhempiesi puolesta, jos he ovat vielä elossa. Rukoile veljiesi ja sisariesi ja heidän tarpeidensa puolesta. Rukoiltuasi lähimpiesi puolesta, ala rukoilla sukulaistesi ja ystäviesi puolesta. Rukoile heille pelastusta ja pyydä heidän monien tarpeidensa täyttymistä. Rukoile, että Herra siunaisi heitä. Kun olet rukoillut heidän puolestaan, voit siirtyä toiseen aiheeseen: maasi tai kaupunkisi asioihin, sen johtajien ja koko kansan puolesta rukoilemiseen. Rukoile kaikkien kansasi johtajien puolesta; presidentin tai pääministerin puolesta, pyydä, että he voisivat oppia tuntemaan Herran pelon ja että he täyttäisivät paikkansa uskollisesti.

 
Rukoiltuasi kansan puolesta, voit jatkaa rukoilemalla naapurimaiden puolesta. Väreilyrukousmallin mukaan rukoiltaessa kannattaa tehdä etukäteen muistilista, johon on luetteloitu esirukouskohteet.

 
Rukous on hengellisen elämäsi sydän ja seurakuntasi herätyksen perusta. Mutta monet eivät tiedä, miten rukoilla tai miten pysyä rukouksessa kauemmin kuin tunnin. Jeesuksen Kristuksen elämä rakentui täydellisesti rukouselämän ympärille. Alusta alkaen Pyhä Henki opetti minulle, että seurakunnan perusta on rukous.

Jumala opetti minulle, että minun pitäisi luotta Häneen. Taistelin ja kamppailin lihaa vastaan. Silloin alkoi tapahtua suuria asioita. Minä muutuin. Sitten väkeni muuttui, koko kaupunki alkoi muuttua. Kolmessa vuodessa olin saanut johtaa yli 600 ihmistä Jeesuksen Kristuksen luo.

 
Aloin rukoilla yli 3 tuntia joka päivä, ja Jumala alkoi vuodattaa siunaustaan julistajantyöni ylle valtavalla tavalla. Ja seurakuntamme väkimäärä sen kuin kasvoi. Niinpä rohkaisen sinua, hyvä lukijani, viettämään enemmän aikaa Herran edessä. Tyydytä Jumalan sydän. Mitä enemmän aikaa vietät Jumalan kanssa, sitä enemmän Pyhä Henki voi vaikuttaa sinuun. Et voi olla täynnä Pyhää Henkeä ilman rukousta. 

 
Paholainen ei pelkää kirkossakäyntejäsi. Hän on hiljaa silloin, kun lueskelet Raamattua; mutta Paholainen vastustaa sinua silloin, kun alat rukoilla. Hän ei voi sietää sitä, että rukoilet. Kun rukoilet, Paholainen aiheuttaa harmeja. Mutta kun rukoilet enemmän, hän jättää sinut. Et voi tietää, miten paljon ongelmia Saatana Vain rukouksen kautta Jumala vastaa elämäsi ongelmiin. Jumala tietää ongelmasi, mutta hän odottaa kunnes rukoilet noiden ongelmien puolesta. Vain rukouksen avulla voit koskettaa naapureitasi ja ystäviäsi.

Jos sinun pitäisi alkaa rukoilla yli tunti päivässä, jotain varmasti tapahtuisi elämässäsi. Jos sinulla ei ole rukoussuunnitelmaa, et tietenkään voi rukoilla tuntia pidempään. Kun rukoilet, tarvitset suunnitelman, jota seurata. Kun olet rukoillut sen mukaan, tiedät rukoilleesi tehokkaasti ja voimallisesti, ja olet varmasti täyttänyt rukousaikasi tarkoituksen.  

On vain yksi valon lähde. Se on Pyhän Hengen valo. ”Oi Herran Henki, sinä olet Jumalan henki ja Jeesuksen Kristuksen henki. Sinä olet nyt kanssamme ja minä toivotan sinut tervetulleeksi. Palvon Sinua. Kiitos Sinulle. Rakas Herran Henki, sinä olet ymmärryksen henki. Anna minulle ymmärryksen henkeäsi. Sinä olet neuvon henki. Anna minun kulkea nöyrästi Herran edessä ja Hänen pelossa. Pyhä Henki, ilman sinua en voi tehdä mitään. Sinun avullasi voin olla Jumalan käytössä.”


Niin, ilman Pyhää Henkeä emme ole mitään. Emme ole keitään. Monet pitävät Pyhää Henkeä vain kokemuksena, joka voidaan ottaa vastaan. Ajatus on vaarallinen väärinkäsitys. Pyhä Henki on valtava Persoona. Joka päivä kohtaan Hänet rakkaana henkilönä. Kun nousen ylös aamulla, puhun Hänen kanssaan. ”Rakas Pyhä Henki, toivotan sinut tänään tervetulleeksi. Palvon sinua. Kiitän sinua työstäsi elämässäni. Luotan sinuun. Kuljeta minua aina Jeesuksen Kristuksen armossa ja Jumalan rakkaudessa. Sinun avullasi aion viedä sanoman Jeesuksesta tälle kuolevalle sukupolvelle.” Ennen kuin lähden saarnaamaan, sanon aina: ”Pyhä Henki, nyt mentiin.”

Jos et voi käyttää tuntia, käytä puoli tuntia rukoushetken läpiviemiseen. Kun lopetan rukoushetken, tunnen Jumalan läsnäolon. Tunnen Jumalan voiman sydämessäni. En ole tuhlannut yhtään aikaani. Jos sinulla ei ole mitään rukoushetken/-listan kaltaista suunnitelmaa, vaeltelet ympäriinsä rukouksessa. Tunnet sekavuutta. Et ehkä edes muista, minkä puolesta rukoilit. Sinun tulisi rukoilla tehokkaasti ja voimallisesti ja tietää lopetettuasi, että olet käyttänyt niin palvonta- kuin rukousaikasikin tehokkaasti Jumalan edessä.

Jos noudatat tätä rukousmallia, ei rukousaikasi tule olemaan tylsä. Saat intoa jokapäiväiseen rukoukseesi, ja keskittymiskykysi lisääntyy. Jotain todella hyvää tapahtuu silloin elämässäsi.

 
Kaikki se voima, mikä ilmeni Jeesuksen elämässä ja työssä, johtui hänen rukouselämästään. Jokainen seura- ja kirkkokunta on tyhjä hauta ilman Pyhää Henkeä."
 
Nuo lainaukset edellä olivat vain otteita. Kirjan luettuani otin jälleen käyttöön rukousvihon. Tavallinen ruutuvihko, jossa aukeaman vasemmalla puolella on rukousaiheet. Ja oikealla puolella rukousvastaukset. Yhdellä aukeamalla on esim. kesto- eli pidemmän ajan rukousaiheet, joiden puolesta rukoilen joka päivä jatkuvasti. Sitten yhdellä aukeamalla on lueteltu "projekti-rukousaiheet" eli esim. jonkun tilaisuuden, leikkauksen, ajankohtaisen aiheen puolesta. Kun vastaus on tullut, merkitsen oikealle puolelle päivämäärän, miten rukouksiin vastattiin.
 
Tein rukousvihon lisäksi avukseni "rukoussuunnitelman" eli mm valikoidut Raamatun kohdat, joihin vetoan rukouksissani. Samoin keräsin rohkaisuja, jotka auttavat rukoillessa. Samoin keräsin kiitosaiheita, miten Jumala on elämässäni auttanut ym. Kun rukousta varten on tehty henkilökohtainen suunnitelma, aivan niin kuin tuo yksilöllisesti muotoiltu käsilasta, rukoileminen on paljon helpompaa. On vaikea rukoilla ilman selkeää suunnitelmaa. Kun Pyhä Henki on läsnä, myös rukoileminen on helpompaa. Jos Pyhä Henki on antanut Sinulle kielillä puhumisen lahjan, se auttaa rukoillessa varsinkin silloin, kun ei tiedä, mitä rukoilla. Jumalan kiittäminen on myös äärettömän hyvä tapa vahvistua rukouksessa.
 
En varmasti ikinä unohda sitä, miltä tuntui rukoilla tunti päivässä. Tai rukoilla kolme tuntia päivässä. Tai enemmänkin. Ei siksi, että sillä voisi kehuskella, vaan että se on ihmeellinen juttu. Aivan niin kuin olisi oppinut kävelemään tai ajamaan pyörällä tai uimaan. Mutta Hengen maailmassa.. Muistan "hämmästyksen", jonka koin. 
Vuosia sitten pidin rukouskursseja eri seurakunnissa. Monta kertaa olen viime päivinä miettinyt sitä, miltä tuntuisi pitää rukouskurssia nyt. Minusta se tuntuisi innostavalta. Tuolla edellä jo kirjoitin rohkaisun, minkä Jeesuksen elämä antoi: "Jeesuksen Kristuksen elämä rakentui täydellisesti rukouselämän ympärille."

Pitänee lopettaa ettei tuo leikattu käsi vaivaannu liikaa. Aina illalla huomaan, jos olen käyttänyt kättäni "liian" paljon. Jatketaan rukousta toistemme puolesta.

Tosi kiva nähdä taas!!!

Tervehdys! On kulunut lähes vuosi edellisestä kirjoituksestani tänne kotisivuille. Vaikka olen ollut eläkkeellä jo useamman vuoden, tämä vuo...