lauantai 22. joulukuuta 2018

Voin aloittaa uudestaan

Hei! Olet ollut niin vahvasti mielessä, että päätin kirjoittaa Sinulle pienen joulutervehdyksen. Itselläni jouluja on takana jo kymmeniä. Muistikuvia menneistä jouluista on monenlaisia. Hyviä muistoja ja sitten vähän haikeampia. Lapsuuden jouluista en muista oikein mitään. Kun olen tunneihminen, joulu nostaa pintaan monenlaisia tunteita. Jotkut haikeitakin. Viime päivinä olen kuullut joittenkin joulun odotuksesta. Toisille joulu on yksi vuoden raskaimmista päivistä. Yksinäisyys, taloudelliset huolet, ihmissuhdeongelmat ym tuovat monelle ahdistusta. Tunnen miehen, joka kertoi, että toivoisi voivansa ottaa jotakin lääkettä, jonka avulla nukkuisi koko joulun. En usko, että mies on ainoa, joka noin ajattelee. Toisaalta on äärettömän surullista, jos muuta mahdollisuutta ei ole kuin tainnuttava lääkitys.
 
Itselleni jouluaatto on osittain työtä. Teen näillä näkymin viimeisen suntion vuoron tuolloin. Kirkossa on klo 16 aattohartaus. Tilaisuuden tekee mielenkiintoiseksi se, että valaistuksena käytetään n. 400 elävää kynttilää. Kattokruunujen kynttilät ja kaikilla ikkunoilla olevat kynttilätelineiden kynttilät sytytetään. Onneksi työtoverini Juha tulee kanssani sytyttämään kynttilöitä. Silti urakkaa on riittävästi. Ja tilaisuuden lopussa tietysti samojen kynttilöiden sammutus. Hyvin mielenkiintoinen tilaisuus muutenkin. Minulle ja vaimolle erittäin arvokas lahja on se, että näen/näemme kaikki lapset joulun pyhinä.
 
Jos Sinulla on joulunpyhinä aikaa, minulla olisi Sinulle pari ehdotusta. Yle Areenasta löytyy erittäin puhutteleva dokumentti "Albanus etsii kotiaan".
Albanus oli elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta intialainen katulapsi. Sitten hänet adoptoitiin 1970-luvun Suomeen ja hän sai nimen Yasmin. Hän palaa synnyinmaahansa ensimmäisen kerran, kun hän on asunut Suomessa 38 vuotta. Pieni lapsi sai uuden elämän Suomessa. Tällä hetkellä Yasmin toimii seurakunnan lastenohjaajana.
Toinenkin dokumentti löytyy Yle Areenasta:
Dokumentti on tiedeykkönen-sarjaa. Ohjelma ei ole hengellinen, mutta hyvin mielenkiintoinen. Siinä kaksi Helsingin yliopiston asiantuntijaa kertovat kristinuskon synnystä kolmella ensimmäisellä vuosisadalla.                                                               
Joulun tärkein asia on tietysti se, että saamme juhlia Jeesuksen syntymää. Ilman Jeesusta meillä ei olisi mitään toivoa eikä tulevaisuutta. Jo vuosia sitten löysin jostakin presidentti Mauno Koiviston aforismin: ”Vaikka tänään näyttäisi kuinka synkältä hyvänsä, voi huomisaamuna herätä kauneimpaan uutiseen: ”Herra on meitä armahtanut.” - Vaikka on tehnyt niin monta virhettä elämässä ja rikkonut ihmisiä ja Jumalaa vastaan, ainoa apu tulevaisuuteen on anteeksiantamus ja uusi alku, jonka yksin Jumala voi antaa. Sen suurempaa lahjaa ei ole jouluna eikä minään muunakaan päivänä.
 
Olen lukenut Teuvo V Riikosen kirjaa "Pelkistettyä armoa".  
Kirjasta löytyy mm. seuraava teksti: "Nyt riitti, antaa olla!"
Kuulit huonon puheen tai saarnan. Konsertti oli kehnosti järjestetty, äänentoisto heikko ja laulaja epäonnistui täysin. Artikkeli, jonka luit, oli hätäisesti kirjoitettu. Henkilö, johon törmäsit, vaikutti hankalalta. Urheilija, johon luotit, epäonnistui ratkaisevalla hetkellä. Opettaja sotkeutui tunnilla kalvoihinsa. Papin hartaus oli yhtä sekoilua. Kansanedustaja, johon luotit, äänesti ratkaisevassa äänestyksessä väärin. Ystävä, jolle uskouduit, petti luottamuksen.
 
Kaiken tämän jälkeen olit valmis sanomaan: ei enää ikinä tuota tyyppiä. Näin me ajattelemme, uskomme ja toimimme. Uutta mahdollisuutta emme ilmaiseksi anna. Mieluummin kaivamme vanhat asiat esille ja vihjaamme, miten hän silloinkin toimi sillä tavalla. Raamatun Jumala on toista mieltä.
 
Raamatun sanoma on juuri päinvastainen. Ihminen saa uuden mahdollisuuden. Sinä voit aloittaa alusta. Jumala näkee, tuntee ja tietää kaiken sinusta. Myös sen, että me rikomme usein - vahingossa mutta myös tahallisesti. Selkokielellä sanottuna teemme syntiä. Ja yksikin synti riittää viemään meidät pois Jumalan yhteydestä. Ellei olisi toista mahdollisuutta.
 
Joonan kirjassa sanotaan: "Joonalle tuli toisen kerran tämä Herran sana". Toisen kerran. Siis hän sai uuden mahdollisuuden. Jumalan sana voi tulla toisen kerran. Jokainen vuosi, kuukausi, päivä ja hetki julistaa samaa asiaa: sinä saat aloittaa uudestaan. Kalenteri on tyhjä, tie aurattu ja paperi puhdas. Millä perusteella? Kristuksen työn perusteella. Synti sovitettiin, Perkele nitistettiin ja taivas avattiin. Silloin tapahtui ratkaiseva muutos: sinä saat aloitta uudestaan.
Toisen kerran."
 
Paras joululahja on syntien anteeksiantamus, uusi alku, uusi mahdollisuus ja viimeinen ikuinen elämä hänen luonaan Taivaassa.
 
Tämän jouluviestini lopuksi kirjoitan Rainer Maria Rilken tekstin.
"Ole kärsivällinen kaikkea sitä kohtaan, mitä sydämesi ei ole ratkaissut. Yritä ratkaista kysymyksiä kuin lukittuja huoneita ja kuin kirjoja, jotka on kirjoitettu täysin vieraalla kielellä. Älä etsi vastauksia, joita sinulle ei voi antaa, koska et pystyisi elämään niitä. Mutta tärkeintä on, että elät kaiken. Elät kysymykset tällä hetkellä. Kenties vähitellen, huomaamattasi, jonain kaukaisena päivänä
elät elämääsi kohti vastausta."
 
Oikein hyvää joulua Sinulle, missä sitten jouluasi vietätkin. Rukoilen Sinun puolestasi.  
Tosi kiva nähdä taas!!!

Tervehdys! On kulunut lähes vuosi edellisestä kirjoituksestani tänne kotisivuille. Vaikka olen ollut eläkkeellä jo useamman vuoden, tämä vuo...